Ciastka
z kaszy gryczanej
-
kasza gryczana słabo palona 200 g
-
woda 180 ml (może być gazowana)
-
miód płynny 20 ml
-
szczypta cukru i soli
-
odrobina sody
-
bakalie (daktyle 3-4, figi suszone 2, rodzynki sułtańskie dobra garść) lub inne
Kaszę gryczaną mielę w Thermomiksie na mąkę.
Następnie dodaję wodę, po wymieszaniu dodaję
miód, cukier, sól i sodę. Gdy powstanie ciasto dodaję pokrojone bakalie (figi i
daktyle) i lekko mieszam. Placki wykładam na papier do pieczenia (wychodzi ok.
9 placków). Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180o na
ok. 15 minut.
Kim jest
Thermomix???
Jest
to trzecia ręka kucharza. Urządzenie to miele, waży, gotuję, daje możliwości
gotowania na parze. Przy inny okazjach coś o nim powiem.
intrygujące :) dasz jedno???
OdpowiedzUsuńoczywiście zapraszam, zrobimy wtedy z orzechami:)
OdpowiedzUsuń