Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

czwartek, 3 września 2015

Zapiekanka na dobry humor

Takie oto danie zrobił mój mąż aby dogodzić memu podniebieniu.
Wykonanie proste

ziemniaki podgotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w ćwiartki,
pomidory (różne) pokrojone w ćwiartki
małe cukinie pokrojone wzdłuż
mała cebulka pokrojona w połówki
czosnek nieobierany
patryka pokrojona w paski
pestki słonecznika
Wszystko polane oliwą, posypane przyprawą do grillowanych warzyw Vegeta i odstawione do przegryzienia na pół godziny. Potem pieczone blisko godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Zjedzone blyskawicznie.

1 komentarz:

  1. Swietny przepis, na pewno z niego skorzystam w wolnym czasie. Od jakiegoś czasu zacząłem korzystac z cateringu dietetycznego https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-wroclaw i musze przyznac , że jest to bardzo wygodne i ułatwia mi życie.

    OdpowiedzUsuń