Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Potrawka z soczewicy z cukinią

Pyszne śniadanko: potrawka z cukinii i soczewicy. Po przepis zapraszam wieczorem.
Troszkę spóźniony przepis:)


Potrawka z soczewicy z cukinią
Składniki:
3/4 szklanki soczewicy,
puszka pokrojonych pomidorów,
3 marchewki,
cukinia,
5 ząbków czosnku,
cebula,
sól, pieprz,
tymianek, bazylia, curry.
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości ok. 25–30 min. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę (skrojoną w talarki bądź startą). Marchew można wcześniej odrobinę podgotować (np. z soczewicą). Dodajemy przyprawy, następnie pomidory z puszki. Dusimy wszystko ok. 10 min i dodajemy ugotowaną soczewicę.
Moje modyfikacje:
Rok temu robiłam tę potrawkę z pomidorami świeżymi. Teraz robię bez pomidorów (na zdjęciu).
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz