Nasze postanowienia kulinarne średnio się udają. Za mało zielonej herbaty i za mało surówek. Choć jemy sporo jabłek (obecnie ‘Šampiony’) i piejmy tłoczony sok (z ‘Ligola’), to nie udaje nam się zrobić dnia tylko jabłkowego. Wszystko przez to, że mam w pracy trochę ekstremalnie. A już ostatni służbowy wyjazd zawalił dietę zupełnie. Ale jak odmówić klientowi, gdy zaprasza do domu i częstuje obiadem? Nie wypada. Zjadłam zatem pyszną zupę pomidorową zabielaną i zagęszczaną mąką. Jeszcze dzień i powinnam poczuć się lepiej.
Jemy za to sporo ryb (pstrąg, łosoś, dorsz) i przynajmniej dwa razy w tygodniu pieczone są ciastka gryczane. Także nie jest najgorzej:)
Startuję pierwszy raz w bitwie: Widelec kontra łyżka, i wytaczam moje ciężkie działo kurczaka po turecku!
Kurczak po turecku
4 podudzia kurczaka
mała cebulka
50 g suszonych, posiekanych moreli
2 łyżki rodzynek
łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
olej do smażenia

Mięso myjemy, wycieramy i posypujemy sola i pieprzem. Rodzynki i morele myjemy i osuszamy.
Cebule kroimy w ćwierć talarki, przesmażamy na oleju. Dodajemy mięso, lekko rumienimy, dorzucamy bakalie oraz cynamon. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wkładamy ugotowany ryż (u mnie kaszę jaglaną), na tym układamy mięso razem z sosem. Żeby mięso nie wyschło można całość przykryć folia aluminiową.
Pieczemy ok 30 minut w 150 stopniach.
Moja kasza egzotyczna
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. Wrzucamy do zimnej wody i gotujemy wraz kilkoma owocami kardamonu do wchłonięcia wody.
Przepis na mięsko pochodzi – jak większość - z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli z bloga Wiewióry. Jej modyfikację znajdziecie tutaj.
Do tego podałam kilka surówek i jarzynek. Do jarzynki wykorzystałam pozostałą po robieniu gołąbków kapustę. Żal było zmarnować takie wspaniałe liście.
Czerwona:
Plastry kiszonego ogórka, piórka cebuli i paseczki czerwonej papryki polane olejem z pestek winogron.
Bladozielona górna
Poszatkowana kapusta włoska uduszona z kminem żymskim, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie podsmażona na patelni, na której dusiłam mięso. Smaki pięknie się połączyły i jarzynka szybko zniknęła.
Bladozielona dolna
Taka sama duszona kapusta, ale bez podsmażania na pełnej smaku i aromatu patelni. Nie była już taka smaczna.
Mocny warzywny mix Ziutka
Poszatkowana kapusta, marchew papryka, cebula, jabłko i ogórek z oliwą.
Podajemy i czekamy na werdykt:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz