Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

niedziela, 30 czerwca 2013

Zielony uśmiech czerwca

Sałatka ta pochodzi z Libii, a oryginał zwie się Tabbouleh (Wikipedia: odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też ?sałatką libańską?.).

Moja wersja jest daleka od oryginału, jak powstała? Ano tak, że wypatrzyłam fajna sałatkę u Wiewióry (tu: http://kuchennewojowanie.blogspot.com/search?updated-max=2013-06-23T06:09:00%2B02:00&max-results=10). Wiewióra zrobiła po swojemu sałatkę wypatrzoną u Majki (tu: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2013/06/salatka-tabbouleh-szaszlyki-drobiowe-z.html#comment-form). Zajrzałam do Majki i okazało się, że i ona zmodyfikowała oryginalny przepis.
Zatem z jednej sałatki powstały trzy nowe!
Zapraszam na moją wersję bezglutenową:)

Bezglutenowa zielona Tabbouleh

Skład (na oko:)):
Ugotowana kasza jaglana
Ogórek pokrojony w kostkę
Siekana natka pietruszki
Drobno siekane liście mięty
Sos:
Sok z cytryny i oliwa (proporcje mniej więcej 1:3)
Sól i pieprz

Wykonanie:
Składniki połączyć w misce, sos wymieszać w kubeczku i zalać kaszę, ogórki i zieleninę i schłodzić w lodówce.

Połączenie w sałatce mięty i cytryny jest genialne i idealne na upalne dni! Specjalnie dla tej sałatki kupiłam miętę w doniczce. Nie jestem fanem tego zioła, ale tu jest pierwszorzędne!

1 komentarz:

  1. nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że tak pokombinowałaś i otrzymałaś pyszna sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń