Dziękuję za przepis na pyszną zupkę, ale pozwolisz, że dostosuję go do mojej diety?
Zupa z ciecierzycy i porów
Składniki:
340 g ciecierzycy, moczonej przez noc
Średni obrany ziemniak
5 średnich porów
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżka masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sól i świeżo zmielony pieprz czarny
850 ml buliony z kurczaka lub warzywnego
Tarty parmezan
Wykonanie:
Ciecierzycę osącz, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości razem z ziemniakiem. Po zdjęciu zewnętrznych liści przekrój pory wzdłuż na połowy, dokładnie opłucz i pokój w cienkie krążki.
Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlej łyżkę oliwy i włóż masło, dodaj lekko osolone pory z czosnkiem i na małym ogniu podgrzewaj do miękkości .Następnie wrzuć ugotowaną i odsączoną ciecierzycę razem z ziemniakiem. Po minucie wlej 2/3 bulionu i gotuj jeszcze przez kwadrans.
Tak przygotowaną zupę można pozostawić w obecnym stanie lub ją zmiksować. Jamie miksuje połowę i łączy z pozostałą częścią w garnku. Posypać serem i dodać kilka kropel oliwy.
Nasze modyfikacje:
Powyżej podałam oryginalny przepis Jamiego Olivera, a tu nasze zmiany: nie moczymy ciecierzycy, bo nie potrzeba gotować jej tak długo, jak gotuje się np. fasolę. Nie dodaliśmy ziemniaka. Pominęliśmy też oliwę, masło i parmezan. Pory duszone były w wodzie. Bulion był oczywiście warzywny, jednak skusiliśmy się na dodanie podduszonych kawałeczków z piesi kurczaka. Całość? Fantastyczna! I zapach i smak. Po prostu świetna zupa!
Składniki:
340 g ciecierzycy, moczonej przez noc
Średni obrany ziemniak
5 średnich porów
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżka masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sól i świeżo zmielony pieprz czarny
850 ml buliony z kurczaka lub warzywnego
Tarty parmezan
Wykonanie:
Ciecierzycę osącz, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości razem z ziemniakiem. Po zdjęciu zewnętrznych liści przekrój pory wzdłuż na połowy, dokładnie opłucz i pokój w cienkie krążki.
Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlej łyżkę oliwy i włóż masło, dodaj lekko osolone pory z czosnkiem i na małym ogniu podgrzewaj do miękkości .Następnie wrzuć ugotowaną i odsączoną ciecierzycę razem z ziemniakiem. Po minucie wlej 2/3 bulionu i gotuj jeszcze przez kwadrans.
Tak przygotowaną zupę można pozostawić w obecnym stanie lub ją zmiksować. Jamie miksuje połowę i łączy z pozostałą częścią w garnku. Posypać serem i dodać kilka kropel oliwy.
Nasze modyfikacje:
Powyżej podałam oryginalny przepis Jamiego Olivera, a tu nasze zmiany: nie moczymy ciecierzycy, bo nie potrzeba gotować jej tak długo, jak gotuje się np. fasolę. Nie dodaliśmy ziemniaka. Pominęliśmy też oliwę, masło i parmezan. Pory duszone były w wodzie. Bulion był oczywiście warzywny, jednak skusiliśmy się na dodanie podduszonych kawałeczków z piesi kurczaka. Całość? Fantastyczna! I zapach i smak. Po prostu świetna zupa!
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Oliver w kuchni”, a książka jest własnością Wiewióry i chwilowo jest na wczasach w Twierdzy (książka, nie Wiewióra;)). Wiewiórko! Dziękuję za pożyczenie tak smakowitej lektury!.
Cała przyjemność po mojej stronie :) polecam również inne jego kniżki hi hi :)
OdpowiedzUsuńOj spróbowałabym:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń