Uzupełnienie:
Przepis na to danie znalazłam na
blogu Smakoterapia i tam znajduje się przepis oryginalny (tutaj)
Z powodu braku niektórych składników
zmodyfikowaliśmy przepis tak:
Składniki:
1-1,1/2
szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 4 liści
sałaty rzymskiej
1 cebula
1 marchew
3
plastereczki świeżego imbiru
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oleju kokosowego
Sól, pieprz
czarnuszka -
do posypania
Wykonanie:
W rondlu
roztopiliśmy tłuszcz i dodaliśmy posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, imbir
oraz pokrojoną marchew (pokrojoną obieraczką, jak w oryginale, ale na krótsze
paseczki). Po kilku minutach dodaliśmy pokrojoną sałatę i chwilę gotowaliśmy
aby liście straciły turgor. Po tym wrzuciliśmy kaszę i dolaliśmy ciut wody.
Jeszcze chwila na ogniu i mniam!
Przed
podaniem posypaliśmy czarnuszką, jak polecała autorka.
Nasze modyfikacje:
Nie mieliśmy
polecanego mangoldu, szpinaku ani jarmużu i wybraliśmy sałatę rzymską. Z
polecanych przypraw w domu była tylko czarnuszka i smakowała cudownie. Ciekawe
jak smakowałoby z ostropestem i kozieradką, polecanymi w oryginale?
Danie trafia
na listę moich ulubionych. Jest aromatyczne i sycące.
wygląda bardzo smacznie, a jak smakowała ? ;d
OdpowiedzUsuńjaglana i... poproszę o przepis :)
OdpowiedzUsuń