Kapusta po
świętojańsku
Składniki:
1 niewielka główka czerwonej kapusty
1 duża cebula (najlepiej czerwona)
1 puszka fasoli konserwowej (najlepiej czerwonej)
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu owocowego albo winnego
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
Suszone zioła: prowansalskie, oregano, cząber, lub garść
świeżej siekanej natki pietruszki
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i na cedzaku włożyć na 5 minut do
osolonego wrzątku. Odcisnąć i zmieszać z sokiem z cytryny.
Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić. Dodać do niej kapustę, fasole oraz zioła. Doprawić
solą i pieprzem.
Moje modyfikacje:Miałam tylko białą cebulę i takiej użyłam. Do puszek podchodzę nieufnie, więc wcześniej ugotowałam zwykłą fasolę. Robiłam to danie drugi raz w życiu i ponownie mnie zachwyciło smakiem. Świadomość, że mam talerz pełen zdrowia dodawała smaku:)
Tak jak kilka lat temu, gdy pierwszy raz to danie, została kapusta i zrobiłam z niej surówkę. Teraz też zrobiłam tę samą surówkę i z tej samej książki.
Surówka Szlachetny Szczepan
Składniki:
50 dag czerwonej kapusty
5 dag suszonych fig
Garść rodzynków
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
Garść dowolnych orzechów
Sok z cytryny lub ocet winny albo owocowe
Sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i posolić, odstawić na 30 minut,
odcisnąć,
Rodzynki umyć, namoczyć i odcisnąć. Orzechy i figi posiekać.
Kapustę wymieszać z bakaliami i doprawić sokiem z cytryny, oliwą, cukrem, solą
i pieprzem.
Oba przepisy pochodzą z "Kuchni polskiej na każdy dzień" z tomu
Październik autorstwa Małgorzaty Caprari. Całoroczny zestaw przepisów tej
autorki dostałam na początku mojego małżeństwa od Babci i Dziadka. Rozbrajające są tam nazwy potraw, Szlachetny Szczepan to mała zapowiedź, jest Mężny macho i Roztropna Zosia i inne w tym stylu.
interesujące propozycje!!! lubię kapustę :)
OdpowiedzUsuńKapusta z rodzynkami nie brzmi fajnie, ale kto wie ;p
OdpowiedzUsuń