Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

sobota, 11 maja 2013

Wyjątek w czsie rozpusty

Od świąt do 6 maja dobrze się jadło i nie zważało na dietę, za co teraz płacę.
Czasami jednak zdarzały się przebyłyski rozsądku i na stole gościły zdrowe dania, np. zupa z ciecierzycy ze szpinakiem.



Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem
Składniki:
300 g liści szpinaku
120 g ciecierzycy
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g marchwi
Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:
Ciecierzycę zmielić, następnie dodać cebule, czosnek, marchew, oliwę i gotować 25 minut. Po tym czasie zmiksować i doprawić do smaku. Szpinak ugotować na parze nałożyć do miseczek i zalać zupą.

Przepis pochodzi z książki „Pełną parą” i danie wykonaliśmy w Thermomiksie prawie dokładnie według przepisu. Jedyną zmianą było zastąpienie świeżych liści szpinaku mrożonymi siekanymi.

Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. A do tego wegańska i bezglutenowa!

1 komentarz:

  1. ooooo fajna zupka :) choć do szpinaku jeszcze w 100% nie jestem przekonana :(

    OdpowiedzUsuń