Czasami jednak zdarzały się przebyłyski rozsądku i na stole gościły zdrowe dania, np. zupa z ciecierzycy ze szpinakiem.
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem
Składniki:
300 g liści szpinaku
120 g ciecierzycy
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g marchwi
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ciecierzycę zmielić, następnie dodać cebule,
czosnek, marchew, oliwę i gotować 25 minut. Po tym czasie zmiksować i doprawić
do smaku. Szpinak ugotować na parze nałożyć do miseczek i zalać zupą.
Przepis pochodzi z książki „Pełną parą” i danie
wykonaliśmy w Thermomiksie prawie dokładnie według przepisu. Jedyną zmianą było
zastąpienie świeżych liści szpinaku mrożonymi siekanymi.
Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. A do tego
wegańska i bezglutenowa!
ooooo fajna zupka :) choć do szpinaku jeszcze w 100% nie jestem przekonana :(
OdpowiedzUsuń