Przepis oryginalny Smakoterapii
Składniki:
puree
ziemniaczane
1/4 całości serek
nerkowcowy
kminek
mielony,
czubryca
cebula
(dowolna ilość, na wierzch zapiekanki)
czosnek do
środka zapiekanki lub tylko na wierzch (dowolna ilość)
majeranek
50 ml
klarowanego masła w płynie lub oleju nierafinowanego o ulubionym smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Nerkowce
namoczyć na noc i zmiksować na kremowy serek (w urządzeniu wysokoobrotowym można
zmiksować bez namaczania z dodatkiem wody)
Do
ziemniaczanego puree dodać serek z nerkowców oraz sporo czubrycy i ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól, olej lub masło. Przełożyć do
natłuszczonej formy, obłożyć całą zapiekankę krążkami cebuli i plasterkami
czosnku, posypać czubrycą i majerankiem. Zapiekać 30 minut do godziny w
temperaturze 175 stopni (termoobieg).
Nasz modyfikacje:
Nie dodaliśmy kminku (bo jeszcze mi nie przeszedł
uraz z dzieciństwa), czubrycy (bo okazało się, że nam „wyszła”) i oleju (bo
Ziutek stwierdził, że nie potrzeba). Nie moczyliśmy orzechów w nocy tylko
dosłownie kilka godzin i ładnie się zblendowały, ale nerkowce są dość miękkie,
z brazylijskimi nie poszłoby tak łatwo:) Ziutek, jak to on, popieprzył i
popapryczył całość. Piekliśmy w sylikonowych keksówkach.
Ojoj! Jakie to było dobre!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz