Troszkę spóźniony przepis:)
Potrawka z soczewicy z cukinią
Składniki:
3/4 szklanki soczewicy,
puszka pokrojonych pomidorów,
3 marchewki,
cukinia,
5 ząbków czosnku,
cebula,
sól, pieprz,
tymianek, bazylia, curry.
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości ok. 25–30 min. Na
patelni podsmażamy cebulę, czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę
(skrojoną w talarki bądź startą). Marchew można wcześniej odrobinę podgotować
(np. z soczewicą). Dodajemy przyprawy, następnie pomidory z puszki. Dusimy
wszystko ok. 10 min i dodajemy ugotowaną soczewicę.
Moje
modyfikacje:
Rok
temu robiłam tę potrawkę z pomidorami świeżymi. Teraz robię bez pomidorów (na zdjęciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz