Między innymi z powodu Pavlovej nie zostanę ortodoksyjnym weganinem. Bo nie da się zastąpić niczym bezy i bitej śmietany! Z jej powodu także będę od czasu do czasu łamać postanowienia mojej diety:)
Chodził za mną ten przepis, chodził, aż mnie dogonił. W najnowszej naszej książce z przepisami na Thermomix "Tak lubię gotować" jest bardzo prosta instrukcja jak zrobić ten deser.
Robota znikoma, jedynie piecze się długo. Proporcje proste: 1 białko - 2-3 łyżki cukru.
Pavlova
Składniki na 6 porcji:
220 g cukru
4 białka (temperatura pokojowa!)
Szczypta soli
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g śmietany 30% (schłodzonej!)
Dowolne owoce
Wykonanie:
Ubić białka na sztywno, następnie ubijać dodając cukier, skrobię i sok z cytryny.
Rozsmarować na papierze do pieczenia 6 okrągłych placków i piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 st. C i piec 1 godz. i 15 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach.
Śmietanę ubić, nałożyć na upieczone bezy i przybrać owocami.
Jeść i oblizywać się, bo takie pyszne!
Dieta jest zalecona przez lekarza i prowadzona po opieką lekarza medycyny żywienia, dlatego nie polecam naśladowania mnie bez konsultacji lekarskiej.
Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.
boszzz ja nigdy Pavlovej jeszcze nie jadłam... muszę zrobić póki jest owocowo :)
OdpowiedzUsuń