Zapiekanka z kaszą gryczaną
1,5 szklanki kaszy gryczanej
1 duża czerwona papryka
1 por
1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
sól, pieprz, majeranek
3/4 szklanki mleka sojowego z 2 łyżkami soku z cytryny
(lub 100 g śmietany)
Kaszę ugotować. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry, pora pokroić w szerokie krążki.
Paprykę, jabłko, pora podsmażyć na rozgrzanym oleju (aż papryka zmieknie), opruszyć majerankiem.
Podsmażone warzywa wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Polać mlekiem sojowym z sokiem cytrynowym (lub śmietaną).
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 20 minut.
Zapiekanka z kaszy gryczanej pochodzi z miesięcznika "Moje smaki życia" z nr 4/2013 i jak widać po dacie, długo się do niej przymierzałam.
Wersja wegańska, czyli zastąpienie śmietany mlekiem sojowym z sokiem z cytryny to moja inwencja twórcza. Mleko po dodaniu cytryny trochę gęścieje i lekko się ścina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz