Sposób wykonania tym razem bez udziwnień i według autorki
Dal z botwiny i soczewicy
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 cebulka
2 1/2 szklanki wody
1 duża puszka mleczka kokosowego / 400 ml mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki chili
olej roślinny do smażenia
sól
do podania: posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Od botwinki odciąć buraczki, łodyżki i liście umyć, buraczki porządnie wyszorować. Buraczki pokroić w drobną kostkę i łodyżki pokroić w bardzo drobne paski, a liście na nieco grubsze kawałki.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i zamieszać. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, dodać do smażącej się botwinki razem z pozostałymi przyprawami, zamieszać, wsypać soczewicę i smażyć wszystko przez 1-2 minuty. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut do czasu, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wtedy wlać mleczko kokosowe, zwiększyć ogień i gotować około 5 minut, do czasu, aż konsystencja będzie zawiesista. Doprawić solą i podawać z posiekaną natką pietruszki.
ciekawe :) podeślesz przepis? a w ogóle to przestałam widzieć tabelkę mieszania :( zdjęcie zasłania :(
OdpowiedzUsuń