Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

poniedziałek, 19 maja 2014

Kluski na smutki

Poczułam, że muszę ciężki dzień odreagować w kuchni. I aby nie myśleć o przykrościach skupiłam się ma dwóch nowych dniach. Inspiracją były dania Olgi Smile kluski jaglane i Jadłonomii pieczone warzywa. Powstała kolacja wegańska i bezglutenowa. Pyszna! Szczegóły jak siądę do komputera teraz zapraszam do galerii.
  

Update do tego posta przyszło mi pisać bardzo późno, gdy to robię jest już wrzesień. Dużo działo się po drodze i naprawdę nie było mnie przy moim laptopie, a na służbowym na blogi nie wchodzę.
Czas zaciera myśli i musiałam dobrze się wysilić, aby przypomnieć sobie jakimi przepisami się zainspirowałam. Przypomniałam sobie i linki już podpiełam.  
A teraz moje uwagi do tych przepisów.

Kluski jaglane
Składniki:
ugotowana kasza jaglana
mąka ziemniaczana
sól

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zmiksować na masę i dodać do niej sól i mąkę ziemniaczaną, tyle aby dało się formować wałeczki i kroić kluski. Robiłam na oko.
Kluseczki wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać by nie przywarły i gotować chwilę.

Moje modyfikacje:
Olaga Simle w składnikach miała jeszcze mąkę jaglaną oraz tofu lub twaróg. Ja tak składniki pominęłam i była zadowolona z efektu.


Warzywa pieczone
Składniki:
dowolne warzywa i przyprawy

Wykonanie:
warzywa pokroić w słupki i przyprawić ulubionymi przyprawami i zapiekać pół godziny w 180 stopniach Celsiusa.

Moje modyfikacje:
Nie miałam granatów by zrobić opisany sos, jaki sos zrobiłam - dziś już nie pamiętam:( Poza tym warzywom lepiej by zrobiło, aby posiedziały w piekarniku dłużej.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz