Pstrąg alpejski z ziemniakami
- pstrąg alpejski 2 szt. (dla mnie i żony)
- kilka gałązek rozmarynu
- przyprawa do ryb
- oliwa
- sól, pieprz
- ziemniaki
- przyprawy do ziemniaków
- olej
Rybę myję i czyszczę z łusek, osuszam ręcznikiem
papierowym. Następnie posypuję solą i pieprzem. Przyprawę do ryb wymieszaną z
oliwą rozcieram po rybie, do środka wkładam gałązki rozmarynu. Odstawiam na ok.
dwie godziny do zamarynowania.
Ziemniaki obieram, kroję w duże frytki i wrzucam do garnka.
Po ugotowaniu wykładam na patelnię i mocno zarumieniam na oleju, posypuję przyprawą
(przyprawa posypywana tuż przed podaniem na talerz, aby nie spaliła się na
patelni). Przy młodych ziemniakach myję je i gotuję w mundurkach, a następnie
wkładam do piekarnika.
Przyprawa do ryb – powiem tylko, że są to fajne zioła
które przywieźliśmy z Grecji i Turcji, skład zapomniany.
Przyprawa do ziemniaków – greckie zioła, oregano,
papryka, bazylia, czosnek.
Każdy może sam wykonać swoją mieszankę ziołową, np. do
ziemniaków dodajemy granulowaną cebulę, czosnek, koperek, kminek.
Z odrobiną cytryny ryba jest doskonała.Zgłaszam to danie do bitwy "Widelec kontra łyżka"
mmmm pyszna rybka :)
OdpowiedzUsuń