Piersi kurczaka w herbacie z figami
-piersi kurczaka ok. 0,5-0,6 kg,
-duża cebula,
-imbir (dodałem pokrojony żywy),
-cynamon,
-sól, pieprz,
-odrobina oliwy.
Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie powyższe składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 20–30 minut do zmacerowania.
- herbata liściasta,
- figi suszone 80–100 g.
Do zaparzonej herbaty wkładamy figi na około 20 minut. Potem gotujemy je do miękkości w herbacie.
Piersi kurczaka z cebulą i przyprawami podsmażamy i dusimy na patelni ok. 15 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone figi i herbatę. Dusimy ok. 20 minut.
- kasza jaglana,
- liście pietruszki,
- starta skórka z pomarańczy,
- sól.
Kaszę jaglaną trzeba przelać zimną wodą (tak aby woda przelatująca przez kaszę na sitku była jak „woda” a nie jak biała woda), następnie przelewamy to wrzątkiem. Gotujemy kaszę z pozostałymi składnikami, aż woda z gotowania się wchłonie.
Moje modyfikacje:
- smak piersi kurczaka smakujemy przez imbir i cynamon,
- dodałbym więcej fig aby sos był słodszy,
- jeżeli sos jest za rzadki należy go zredukować.
Danie pochodzi bloga Wiewióry.
Danie będzie ocenione przez żonę.
Kochana nawet nie wiesz jak sie cieszę, że korzystacie z "moich" przepisów :) ja drób z figami uwielbiam!!! pozdrawiam Cie cieplutko w tę niedziele.
OdpowiedzUsuń