Gołąbeczki
moje miłe (smaczne)
-
piersi kurczaka ok. 0,5 kg
- porcja
mięsa wieprzowego (wziąłem porcję gulaszową) ok. 0,5 kg
- kapusta
włoska
- kasza
gryczana prażona
- przecier
pomidorowy
- wywar
warzywny
- olej
- pęczek
natki pietruszki
- sól,
pieprz
Kapustę
wkładam do garnka z gorącą wodą i obieram z liści. Liście zewnętrzne wkładam na
dno garnka i zalewam wywarem i przecierem (można oczywiście dodać śmietanę).
Mięso
kroję w kostkę pozbawiając go wszystkich ścięgien i błon. Następnie wkładam do zamrażalnika,
aby je zamrozić. Zamrożone mięso wkładam do Thermomiksa i tnę. Noże w tym urządzeniu tną a nie mielą mięsa
(mięso musi być zamrożone).
Gotujemy
kaszę według przepisu producenta. Następnie łączymy mięsa, kaszę, posiekaną natkę
pietruszki, odrobinę oleju, pieprz i sól. Zawijamy w kapustę i wkładamy do
garnka. Na wierzch gołąbków nakładam jeszcze posiekaną kapustę. Mój garnek
pomieścił 12 gołąbków, z reszty mięsa zrobiłem małe kotlety. Myślę, że kapusta
włoska jest lepsza w smaku przy gołąbkach niż kapusta biała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz