Tym razem przepis znaleziony przez Ziutka na Mojegotowanie.
Składniki:
50 dag pokrojonego
w kostkę, oczyszczonego miąższu dyni
cebula
2 marchewki
800 ml
bulionu warzywnego
sok z jednej
pomarańczy
łyżka masła/oliwy
kawałek
świeżego imbiru
150 ml
niesłodzonego mleczka kokosowego
2 łyżki
oliwy
łyżka
posiekanej kolendry
sól, świeżo
mielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę i
marchewki obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać, drobno posiekać.
Na
rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru
i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć 5–7 minut. Zalać bulionem, przykryć,
gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
Zdjąć z
ognia, dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie
zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
Garnek z
zupą ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać kolendrą.
Nasze
modyfikacje:
Bez kolendry, za to z dodatkową pomarańczą w kawałkach wrzuconą do kremu.
Pyszne!
poproszę miseczkę jak tylko zakończę dietę :) pyszna!!!
OdpowiedzUsuń