Ze względów zdrowotnych powinnam przestrzegać diety. Nie jest to takie proste, ani dla mnie, ani dla moich bliskich, których odwiedzam i chcą mnie ugościć. Przygotowanie posiłków zgodnych z zaleceniami lekarskimi jest prawdziwą kuchenną rewolucją. Dotyczy też zmiany myślenia o zdrowym żywieniu.
Dlatego też powstał ten blog. Powstał po to, bym miała mobilizację do przestrzegania diety i aby moi bliscy mieli wskazówki co i jak gotować. Będą zatem podane wypróbowane przepisy i relacja, jak sobie radzę na diecie.
Celem jest dieta bezglutenowa wegańska bez płynnych tłuszczów roślinnych. Mięso nie jest całkowicie zakazane, więc będzie się czasem w przepisach pojawiać. Czasem mogę zrobić odstępstwo i zjeść jeden zakazany składnik, więc może pojawić się np. jajko lub gluten, ale będę to zaznaczać, że jest to wyjątek.

poniedziałek, 22 października 2012

Nie wsiadać za kierownicę po tej zupie!



W tygodniu tym gościliśmy nową zupę z dyni: krem z pieczonej dyni, gruszki z białym winem. Zdjęć nie ma, bo trochę nas ululało:) Ale było pyszne, polecam. Poniżej oryginalny przepis, nie pamiętam modyfikacji, jakoś tak wyszło;)

Składniki:
700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
3 gruszki (np. odmiany Williams)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki masła
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie: 
Dynię opłukać i pokroić wraz ze skorupą na 2-3 mniejsze kawałki. Piec przez 20-30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. Odciąć skorupę, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę.
Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez 4-5 minut, mieszając. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3-4 minuty.
Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1-2 minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować. Podawać posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz