W tygodniu tym gościliśmy nową zupę z dyni: krem z pieczonej dyni, gruszki z białym winem. Zdjęć nie
ma, bo trochę nas ululało:) Ale było pyszne, polecam. Poniżej oryginalny
przepis, nie pamiętam modyfikacji, jakoś tak wyszło;)
Składniki:
700 g pieczonej
dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
3 gruszki (np. odmiany Williams)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki masła
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
3 gruszki (np. odmiany Williams)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki masła
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
sól morska i
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Dynię opłukać i
pokroić wraz ze skorupą na 2-3 mniejsze kawałki. Piec przez 20-30 minut, lub do
czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. Odciąć skorupę,
odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę.
Gruszki obrać i
wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym rondlu lub
garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu
przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki
gruszki i smażyć przez 4-5 minut, mieszając. Dodać pokrojoną dynię i smażyć
jeszcze przez około 3-4 minuty.
Zmiksować na
gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe
wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1-2
minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą.
Zagotować. Podawać posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i
gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz