Oczywiście, wszystkie te dania to dzieło Ziutka. Gdy pojawię się w kuchni i coś zmajstruję to pochwalę się, że to ja:) Na razie Ziutek gotuje, a ja robię pieniądze. Nie narzekam na zmianę, bo Ziutek ma dobrą rękę do gotowania:) Oby za dużo pieprzu i papryki nie sypał, bo on lubi te dodatki, a ja nie mogę.
Gazpacho
Składniki
3 pomidory
ogórek zielony
młoda marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sok cytryny
listki bazylii
chleb razowy
sól, pieprz
ogórek zielony
młoda marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sok cytryny
listki bazylii
chleb razowy
sól, pieprz
Wykonanie
Ogórek, marchewkę, cebulę, paprykę pokroić w kostkę i wymieszać w misce, polać sokiem z cytryny i olejem, odstawić na 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Połączyć z listkami bazylii i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Z odstawionych warzyw odłożyć 3–4 łyżki, resztę zmiksować z pomidorami. Chleb razowy pokroić w kostkę. Zupę na godzinę wstawić do lodówki, podawać posypaną odłożonymi warzywami i kostkami chleba
Nasze modyfikacje (dla diety dr Dąbrowskiej)
Ogórek, marchewkę, cebulę, paprykę pokroić w kostkę i wymieszać w misce, polać sokiem z cytryny i olejem, odstawić na 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Połączyć z listkami bazylii i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Z odstawionych warzyw odłożyć 3–4 łyżki, resztę zmiksować z pomidorami. Chleb razowy pokroić w kostkę. Zupę na godzinę wstawić do lodówki, podawać posypaną odłożonymi warzywami i kostkami chleba
Nasze modyfikacje (dla diety dr Dąbrowskiej)
Pominęliśmy olej i chleb, a reszta bez zmian.
Było pyszne! Następnego dnia na śniadanie Ziutek odrobinę podgrzał zupę, bo ja lubię rano konkretniej i na ciepło zjeść, szczególnie gdy za oknem ponuro.
ależ bym zjadał... tylko pomidory i ogórki oraz czosnek zakazane :( buuu :( pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń